Venäjän sotatoimet, pakotteet ja niiden vaikutukset – hyödyllisiä linkkejä tilintarkastajille

Helpottaaksemme tilintarkastajien ja talouden ammattilaisten työtä, olemme koonneet tälle sivulle hyödyllisiä ja ajankohtaisia linkkejä, joista löytyy tietoa vallitsevasta tilanteesta. Päivitämme sivua ja linkkejä tarpeen mukaan.

Helpottaaksemme tilintarkastajien ja talouden ammattilaisten työtä, olemme koonneet tälle sivulle hyödyllisiä ja ajankohtaisia linkkejä, joista löytyy tietoa vallitsevasta tilanteesta. Päivitämme sivua ja linkkejä tarpeen mukaan.

Sivua päivitetty 25.4.2022

Suomen Tilintarkastajat ry tuomitsee Venäjän sotatoimet Ukrainassa. Haluamme osoittaa myötätuntomme ja tukemme Ukrainalle ja sen kansalaisille. Olemme tehneet lahjoituksen Suomen Punaisen Ristin sekä UNICEFin hätäapukeräykseen ja kannustamme myös tilintarkastajia ja tilintarkastusyhteisöjä lahjoittamaan Ukrainan avustustyöhön katastrofikeräysten kautta.

Helpottaaksemme tilintarkastajien ja talouden ammattilaisten työtä, olemme koonneet tälle sivulle tärkeitä linkkejä ja hyödyllistä tietoa vallitsevaan tilanteeseen liittyen. Pyrimme myös auttamaan ja ohjaamaan tilintarkastajia muun muassa selviytymään pakotteiden seurauksista.

Olemme vielä alkuvaiheessa, säännökset ja yksityiskohdat uusista pakotteista eivät ole vielä selvillä ja vaativat tarkempaa perehtymistä. Yhdistyksemme seuraa tiiviisti tilanteen kehittymistä ja varmistamme, että jäsenemme ovat koko ajan tietoisia sekä määräyksistä että tilintarkastajan tehtävistä, kommentoi Suomen Tilintarkastajat ry:n toiminnanjohtaja Sanna Alakare.

Ohjeita tilintarkastajalle

Miten vallitseva tilanne vaikuttaa rooliin yrityksen tilintarkastajana? Tilintarkastusasiantuntijamme Riitta Laine kirjoittaa vallitsevan tilanteen vaikutuksista tilintarkastajiin.
> Riitta Laine: Epävarmuuden uudet kasvot

Patentti- ja rekisterihallituksen sivuilla on kerrottu kattavasti mitä Venäjään kohdistuvia pakotteita tilintarkastajan on otettava huomioon.
> EU:n asettamat Venäjään kohdistuvat pakotteet ja tilintarkastus

> Blogi, Sanna Alakare: Sodan ja pakotteiden maailma haastaa tilintarkastajat

Tietoa pakotteista ja talousvaikutuksista

Accountancy Europen sivulle on koottu tilintarkastajille olennaista tietoa mm. rahanpesun torjuntaan, kyberturvallisuuteen, tilintarkastukseen ja raportointiin liittyen.
> War in Ukraine – what European accountants need to know

Ulkoministeriön sivulla on kerrottu kattavasti uusista pakotteista ja vientirajoituksista.
> Uusia pakotteita ja vientirajoituksia Venäjälle

Elinkeinoelämän keskusliitto jakaa pakotteista hyödyllistä tietoa yrityksille.
> Venäjä-pa­kot­teiden hyötytietoa yrityksille

Suomen Yrittäjät on avannut sivuston, jonne kootaan tuoreimmat yrittäjää koskevat tiedot ja neuvot liittyen Ukrainan sotaan.
> Kaikki Ukrainasta yrittäjälle

Keskuskauppakamarin sivulle on kerätty ajantasaista tietoa koskien Venäjä-pakotteita, jotka vaikuttavat yritysten toimintaan ja vientiin.
> Tietoa Venäjä-pakotteiden vaikutuksista

Suomalais-Venäläinen kauppakamari päivittää myös aktiivisesti tietoa Ukrainan tilanteen vaikutuksista Venäjän ja kansainväliseen talouteen.
> Päivittyvä seuranta Venäjän sotatoimien talousvaikutuksista

Finanssiala kokoaa sivuilleen tietoa Venäjän sotatoimista ja pakotteista sekä niiden vaikutuksista.
> Venäjän sotatoimet, pakotteet ja varautuminen – miten tilanne Ukrainassa vaikuttaa finanssialaan

Taloushallintoliitto on julkaissut jäsenilleen tiedotteen
> Rahanpesun torjunta ja pakotelistat Venäjän Ukrainaan käynnistämän hyökkäyksen jälkeen

Auta Ukrainan konfliktista kärsiviä lahjoittamalla

Suomen Punainen Risti on aloittanut hätäapukeräyksen. Katastrofirahastoon voi tehdä kerta- tai kuukausilahjoituksen eri summilla.
> Lue lisää ja lahjoita.

Kirkon Ulkomaanapu toimittaa yhdessä ACT Alliance -kumppaneidensa kanssa hätäapua sodasta kärsiville ukrainalaisille. Lahjoittajien tuella kodeistaan paenneet perheet saavat hätäapuna vettä, ruokaa ja suojaa.
> Lue lisää ja lahjoita.

Pelastakaa lapset ry tarjoaa apua ukrainalaisille lapsille kriisin keskellä. Pelastakaa Lapset on toiminut Ukrainassa vuodesta 2014 lähtien ja jatkaa hätäavun toimittamista lapsille ja heidän perheilleen.
> Lue lisää ja lahjoita.

Myös SOS Lapsikylä on auttanut Ukrainassa jo vuodesta 2014 lähtien. SOS-kummiksi voi ryhtyä yksittäiselle lapselle tai vaikka kylälle.
> Lue lisää ja lahjoita.

UNICEFin apu kohdistetaan erityisesti ukrainalaisiin lapsiin ja perheisiin.
> Lue lisää UNICEFin keräyksestä ja lahjoita.

Fida on aloittanut oman erillisen hätäapukeräyksen Ukrainan hyväksi.  Keräyksen tuella toimitetaan hätäapua, esimerkiksi ruokaa, suojaa, lämmikettä tai hygieniatarvikkeita tarvitseville.
> Lue lisää ja lahjoita.

Lisää samasta aiheesta

Tilintarkastajat ja AVIn rahanpesun valvontarekisteri

Aluehallintoviraston (AVI) tulkinta rahanpesulaista on jälleen muuttunut. Virasto on sopinut yhdessä PRH:n kanssa valvontavastuun jakamisen periaatteista. AVI ja PRH ovat sopineet noudattavansa ns. yhden valvojan periaatetta, eli eivät enää valvo samanaikaisesti samaa ilmoitusvelvollista.

Lue lisää

ST-Akatemian tuotteet ja palvelut

Tytäryhtiömme ST-Akatemia tarjoaa kattavimman valikoiman koulutuksia ja julkaisuja taloudellisen raportoinnin ja yritysverotuksen muuttuviin tietovaatimuksiin.

Scroll to Top