Yhdistyksemme osallistuu aktiivisesti kansainväliseen yhteistyöhön. Olemme mukana IFACin, Accountancy Europen ja NRF:n toiminnassa ja teemme yhteistyötä eri maiden tilintarkastajaliittojen kanssa.
IFAC
International Federation of Accountants eli Kansainvälinen Tilintarkastajaliitto edistää taloudellisen raportoinnin läpinäkyvyyttä ja vertailukelpoisuutta; kansainvälisten standardien kehittämistä, soveltamista ja täytäntöönpanoa.
IFAC:n yhteydessä toimivat:
- kansainvälisiä tilintarkastusalan standardeja antava IAASB (International Auditing and Assurance Standards Board)
- tilintarkastajan eettiset säännöt laativa IESBA (International Ethics Standards Board for Accountants)
- alan koulutusstandardeja laativa IAESB (International Accounting Education Standards Board) ja
- julkisen sektorin taloudellisen raportoinnin standardeja laativa IPSASB (International Public Sector Accounting Standards Board).
IFAC:n alla toimii SMP-komitea (Small and Medium Practices Committee), joka edistää alan pk-toimijoiden asiaa. Suomen Tilintarkastajilla on edustus SMP-komiteassa.
Accountancy Europe
Accountancy Europe eli Euroopan Tilintarkastajaliitto osallistuu keskusteluun ja päätöksentekoon koskien taloudellista raportointia, tilintarkastusta, ammatin harjoittamista ja hyvää hallintoa.
Yhdistyksemme on mukana Accontancy Europen Audit and Assurance Policy Group (AAPG) -työryhmässä, joka käsittelee tilintarkastukseen liittyviä muutos- ja kehityshankkeita.
NRF
The Nordic Federation of Public Accountants eli Pohjoismainen Tilintarkastajaliitto on pohjoismaisten tilintarkastajajärjestöjen yhteistyö- ja keskustelufoorumi.
Yksi NRF:n saavutus on, että pk-yhteisöjen tilintarkastuksen kehittämistarpeet on tunnustettu myös Pohjoismaiden ulkopuolella. Accountancy Europe ja IAASB ovat ottaneet pienten ja keskisuurten yhteisöjen tilintarkastuksen kehittämisen agendalleen.
Paikallisia tilintarkastajaliittoja
- Ruotsi: Föreningen auktoriserade revisorer, FAR
- Tanska: Danske revisorer, FSR
- Norja: Revisorforeningen
- Islanti: Félag löggiltra endurskoðenda, FLE
- Viro: Audiitorkogu
Lisää aiheesta

Pienten yritysten tilintarkastusstandardia tarvitaan kaikkialla maailmassa
Aloite pienten yritysten tilintarkastusstandardista etenee hitaasti mutta varmasti, selvisi tällä viikolla konferenssissa Pariisissa. Aloite on hyvä esimerkki siitä, miten pohjoismailla on mahdollisuus vaikuttaa globaalisti.

Sodan ja pakotteiden maailma haastaa tilintarkastajat
Uudessa maailmantilanteessa tilintarkastajien velvollisuudet eivät ole pelkästään teknisiä, lakisääteisiä ja eettisiä. Nyt niihin yhdistyy laajempi yhteiskunnallinen vastuu.

Ilmasto ei voi odottaa Brysselin kestävyysraportointidirektiivin neuvottelutulosta
Brysselin kolmikantaneuvotteluissa työstetään kestävyysraportoinnin direktiivin (CSRD) yksityiskohtia. Varmentaminen sallittaisiin lakisääteiselle tilintarkastajalle, mutta myös muun riippumattoman palveluntarjoajan varmennus voitaisiin sallia.

Komission energiakriisitoimet vauhdittavat kestävyysraportoinnin uudistusta
Komission energiakriisin toimintasuunnitelma vaikuttaa Euroopan vihreään kehitykseen. Se sisältää vetoomuksen jäsenvaltioille, jotta ne nopeuttaisivat Euroopan vihreän kehityksen ohjelman puitteissa jo suunniteltuja toimia.

Direktiiviehdotus yritysvastuulainsäädännöstä vaatii vielä selkeyttämistä
Euroopan komissio esitti 23.2.2022 ehdotuksensa direktiiviksi yritysvastuulainsäädännöstä. Suomen Tilintarkastajat tukee aikomusta lisätä due diligence kestävyysraportointidirektiiviin.

Pääomamarkkinaperusteisen rahoituksen saatavuus on erityisen tärkeää juuri nyt
Komissio julkaisi marraskuussa 2021 kuulemisen yritysten listautumista koskevasta säädöksestä. Suomen Tilintarkastajat kehottaa kiinnittämään huomiota listautumisprosessin yksinkertaistamiseen.

Komission ehdotus yhtenäisestä eurooppalaisesta yhteyspisteestä toisi sijoittajille yhden tietokannan
Suomen Tilintarkastajat katsoo, että ESAPin tulisi ensisijaisesti lisätä yritysten varmennettujen taloudellisten ja ESG-tietojen saatavuutta sekä avoimuutta loppusijoittajien hyödyksi.

Ehdotus yhtenäiseksi eurooppalaiseksi yhteyspisteeksi (ESAP)
Yhtenäinen eurooppalainen yhteyspiste (ESAP) kokoaisi julkisesti saatavilla olevat raportit, kuten tilinpäätökset ja kestävyysraportit, yhteen tietokantaan samanlaisessa digitaalisessa muodossa. Asetusehdotuksella on vaikutuksia myös tilintarkastajiin.

Epävarmuuden uudet kasvot
Tilintarkastajan ensisijainen tehtävä tänäkin keväänä on varmentaa asiakkaan tilinpäätös sekä tarkastaa kirjanpitoa ja hallintoa. Vallitseva tilanne on kuitenkin huomioitava riskiarviossa ja tarkastussuunnitelmassa.