IAASB hyväksyi LCE-standardin yksinkertaisten yhteisöjen tilintarkastukseen 

IAASB (The International Auditing and Assurance Standards Board) hyväksyi LCE-standardin kokouksessaan 21.9.2023. Standardi julkaistaan joulukuussa.

Kirjoittaja: Riitta Laine

maaliviiva

IAASB käsitteli syyskuun kokouksessaan yksinkertaisten yhteisöjen (less-complex entity, LCE) tilintarkastukseen tarkoitetun ISA for LCE -standardin viimeisimpiä muutoksia. Komitea hyväksyi standardin torstaina 21.9.2023 äänin 17–1 yhden jäsenen äänestäessä tyhjää. 

”We are at a critical moment…” totesi IAASB:n puheenjohtaja Tom Seidenstein ennen äänestystä. Standardin laatiminen yksinkertaisen yhteisön tilintarkastukseen on ollut yksi hänen kautensa suurista strategisista hankkeista, ja se on nyt tulossa maaliinsa. LCE-työryhmää vetänyt norjalainen Kai Morten Hagen muistutti LCE-hankkeen kulkua käsitelleessä puheenvuorossaan, että työ lähti liikkeelle pohjoismaisesta painostuksesta. 

Lopullinen kokouksessa hyväksytty englanninkielinen standarditeksti julkaistaan IAASB:n verkkosivuilla kokouksen aineistossa lähiaikoina. Virallinen julkaiseminen tapahtuu todennäköisesti joulukuussa 2023 sen jälkeen, kun standardin laatimisprosessin asianmukaisuus (due process) on vahvistettu IAASB:n sääntöjen mukaisesti.  

Standardi tulee voimaan 15.12.2025 tai sen jälkeen alkavilta tilikausilta, mutta aiempi soveltaminen on sallittua. 

Lue aiheesta lisää: 

LCE-standardi

LCE-standardi (International Standard on Auditing for Audits of Financial Statements of Less Complex Entities) on tarkoitettu yksinkertaisten yhteisöjen tilinpäätösten tilintarkastuksiin.

 IAASB julkaisi luonnoksen LCE-standardiksi heinäkuussa 2021 ja sen kommentointiaika päättyi 31.1.2022. Tammikuussa 2023 julkaistiin uusi standardin osa 10, joka koskee konsernin tilintarkastusta. Osan 10 kommentointiaika päättyi tammikuussa 2023. Lopullinen standardi hyväksyttiin IAASB:n kokouksessa 21.9.2023, ja se julkaistaan joulukuussa. 

Lisää samasta aiheesta

yhteistyokuvituskuva

Standardin korvaaminen suosituksella eräissä tilintarkastajan tehtävissä

Monessa tilintarkastajan suorittamassa varmennuksessa tai tarkastuksessa on viitekehyksenä joku kansainvälinen tilintarkastusalan standardi, joka mainitaan tilintarkastajan raportilla. Standardit eivät kuitenkaan aina ole yhteensopivia tilintarkastajan lausuntoja koskevien kansallisten lakien kanssa. Korvaamme tietyissä raporttimalleissamme mainitut standardit omilla suosituksillamme vuoden 2024 aikana.

Lue lisää

ST-Akatemian tuotteet ja palvelut

Tytäryhtiömme ST-Akatemia tarjoaa kattavimman valikoiman koulutuksia ja julkaisuja taloudellisen raportoinnin ja yritysverotuksen muuttuviin tietovaatimuksiin.

Scroll to Top